19юни2019

70% от учените в инженерните науки са обмисляли стартъп

Близо 40% от учените и докторантите в инженерните науки са обмисляли да стартират собствен бизнес, но казват, че нямат идея как да го направят. 25% са търсели информация по въпроса, а 7% са готови да направят свой стартъп. Само 30% не са обмисляли този вариант за развитие на своята научна кариера. Това показват резултатите от анкетата на фондация Карол Знание Накъде след научната титла, насочена към докторанти и млади учени. Всеки втори докторант или учен заявява, че ще продължи да работи по научната си тема, докато се стигне до нейното практическо приложение.

Една трета от участниците в анкетата (31%) биха търсили реализация в корпоративния сектор, но почти толкова (28%) казват, че няма да го направят, защото бизнесът не търси хора с докторска степен.

Анкетата се провежда за втори път в подготовка за единствената по рода си програма у нас Предприемачи в науката. Тя е създадена специално за учени и включва предприемаческо обучение и конкурс за бизнес проект с награда от 30 000 лв. Първото издание на проекта беше м.г., когато наградата спечели д-р Иван Лютаков – лекар, докторант, който разработва електронно хапче за неинвазивен достъп до тънките черва.

Подробности за програмата Предприемачи в науката, вижте на този линк.

Пълните резултати от изследванията, вижте тук.

Назад към новините